Långbergsskolan får besök av riksdagsledamot

I dag, fredagen den 20 oktober, träffar riksdagsledamot Marco Venegas elever i årskurs 5 på Långbergsskolan. Han ska tillsammans med eleverna prata om den globala frågan om alla ungas rätt till utbildning. 

Skolbesöket är en del av en ny global kampanj, 100 Million, där ministrar och parlamentsledamöter över hela världen går tillbaka till skolan för att prata om de 100 miljoner mest marginaliserade unga som inte ges rätten till utbildning och dess konsekvenser. 

- Marco kommer att få träffa våra elever i årskurs 5 och delta i en lektion där vi tar upp barns rätt till utbildning, berättar klasslärare Ethel Lindgren.

Tillsammans med Marco kommer eleverna bland annat att få diskutera orsaker till att så många barn inte får går i skolan och vilka konsekvenser det får för det enskilda barnet såväl som för samhället och orättvisorna i världen. Marcos besök är en del av det ämnesområde i läroplanen som lyfter fram rättvisa, de mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnens rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

- Dessa frågor är så otroligt viktiga att jobba med i dagens skola, säger Ethel Lindgren. Inte minst för Långbergsskolan som är en mångkulturell skola, där många av våra elever tyvärr själva fått uppleva krig och konflikter som gjort att de inte kunnat få den utbildning de haft rätt till. Vi lärare som undervisar i dessa svåra ämnen har som mål att ge eleverna hopp - ett hopp för deras egen framtid, deras familj men även att det går att förändra världen.

Eleverna är väl förberedda och kommer att ställa frågor till Marco, bland annat vill de veta vad han och hans parti gör för att fler barn ska få gå i skolan och de vill veta vad han tror man kan göra politiskt för att alla flickor i världen ska få samma möjlighet till utbildning som pojkar.

Fakta om kampanjen 100 million - Tillbaka till skolan

Kampanjen startade i Indien av Nobels fredspristagare Kailash Satyarthi som fick nobelpriset tillsammans med Malala Yousafzai. I Sverige arrangeras kampanjen i samarbete med Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Elevråd, Sveriges Elevkårer och Bris.

I Sverige går statsråden Gustav Fridolin, Helene Hellmark Knutsson och Anna Ekström, över 40 riksdagsledamöter samt lokalpolitiker tillbaka till skolan. Skolbesöken kommer att genomföras över hela landet, från Kiruna till Ystad.

Politikerna kommer under skolbesöket att få ta del av vad Sveriges elever tycker att politiker kan göra för att ge fler unga möjlighet att gå i skolan. Andra länder som deltar är Chile, Bangladesh, USA, Japan och England.

För mer information, besök gärna webbsidan "Tillbaka till skolan". 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-10-19
Sidansvarig: Annika Broman