Gränslös frukost lockade fullt hus

Det var fullt hus på Gränslös frukost i Näringslivets hus när arbetsgivare och arbetssökande möttes för att matcha jobb och kompetens. Senast en sådan frukost hölls var i december och intresset var stort. De arbetssökande var främst från Syrien, Egypten, Afghanistan, Eritrea, Etiopien och Somalia.

De mötte arbetsgivare som förstått att leta brett för att hitta rätt kompetens. Maskinringen fick exempelvis kontakt med en person från Syrien som eventuellt kan bli deras nya redovisningsekonom. Bland de lediga jobb som nämndes fanns hemtjänst- och vårdpersonal, systemutvecklare, mjukvaruansvarig, orderadministratör och projektledare för anläggningsarbeten. De arbetssökandes bakgrund var bland annat it-tekniker, grävmaskinister, maskinförare, fotograf, datakonsult, snickare, lärare och dataingenjör.

Inspirerande föredömen

På plats fanns dessutom Röda Korset och några personer som vill inspirera dem som nu försöker komma in på arbetsmarknaden. De kom själva till Sverige för ett antal år sedan, har lärt sig språket, studerat och tagit många kontakter och är idag mycket framgångsrika i sina positioner. "Vi hjälper er gärna, ta kontakt med oss så kan vi stötta och uppmuntra er," sa de bland annat vilket uppskattades mycket av de arbetssökande.

Frukostarna leder till jobb

Även Rotary från Linköping tog sig till mötet för att utöka sina kunskaper om hur organisationen kan utveckla arbetet med yrkesmentorer för nyanlända. Arrangör var Östsvenska Handelskammaren som ordnar Gränslösa frukostar även i Linköping, Norrköping och Eskilstuna. I Nyköping är samverkansaktörerna Nyköpings kommun, ABF, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen. Hittills har tio Gränslösa frukostar arrangerats i Östergötland och Sörmland och tjugo personer har fått jobb via matchning med en arbetsgivare. Inbjudan till frukosten går ut via nyhetsbrev till företagsregister och webbplatser från samverkansaktörerna.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-05-31
Sidansvarig: Linda Kroon