Byggstart för ny Kardonbana i Norrköping – en viktig pusselbit för Ostlänken

Idag togs det första spadtaget för Kardonbanan, järnvägsspåret från Åby till industriområdet Händelö strax utanför Norrköping. Att Kardonbanan byggs är en viktig pusselbit inför byggstarten av Ostlänken.

Det första spadtaget var egentligen inte ett spadtag, utan en bit räls lades på plats med gemensamma krafter av Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör, Tomas Eneroth, infrastrukturminister och Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping (bilden här nedanför). 

Platsen för den symboliska rälsläggningen var hamnen på Händelö strax utanför Norrköping.

På plats i Norrköping, där dagen inleddes i Louis De Geerhallen, fanns politiker och tjänstemän från samtliga Ostlänkenkommuner tillsammans med representanter från Landstinget Sörmland, Region Östergötland, Trafikverket, regeringen och andra intressenter i regionen.

- Det känns bra att byggstarten av Kardonbanan sker efter många års planering, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköping. Nu ser vi fram emot byggstarten av Ostlänken och förstås byggstarten av Nyköpings resecentrum.

Norrköpings KSO Lars Stjernkvist, Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och infrastrukturminister Tomas Eneroth var rörande överens om att byggstarten är ett viktigt steg och att kommunikation och infrastruktur är förutsättningar för samhällsbyggande och välvärd. Moderator var Einar Schuch, Regional Direktör, Region Öst Trafikverket. 

Ta del av en intervju med infrastrukturministern Tomas Eneroth (video på www.next.norrkoping.se) 

Signering av avtal med Sverigeförhandlingen

Under eftermiddagen signerade också samtliga Ostlänkskommuner, Region Östergötland och Landstinget Sörmland avtalet med Sverigeförhandlingen om medfinansiering, ökat bostadsbyggande, stationsläge med mera.

Idag måndag 13 november skrev Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, på avtal med Sverigeförhandlingen tillsammans med Ostlänkenkommunerna, Landstinget Sörmland och Region Östergötland.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-11-14
Sidansvarig: Annica Nilsson