Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Barn från Nyköping avslöjar Årets barnrättshjälte

Idag håller barnen på Långsättersskolan en presskonferens. På presskonferensen avslöjar barnen vem de och miljoner andra unga människor i världen har röstat fram som Årets barnrättshjälte 2017 och därmed får ta emot det svenska barnrättspriset World’s Children’s Prize (WCP) för barnets rättigheter, ofta kallat “Barnens Nobelpris” av medier jorden runt. 

Vad händer idag 26 april?

  • Årets barnrättshjälte avslöjas av barn från Långsättersskolan i Nyköping
  • Barnen framför också deras krav på politikerna i Nyköping/Sörmland och i Sverige om vilka förändringar de vill se för att barn ska må bättre här.
  • Barnledda presskonferenser hålls samtidigt av oss och andra barn i hela Sverige och världen. 

Under året har barnen på Långsättersskolan i Nyköpings kommun jobbat med World’s Children’s Prize-programmet, världens största utbildning för barn om allas lika värde, rättigheter och demokrati. Vi har studerat människorättskämparna som är årets priskandidater: 90-åriga Rosi Gollmann, Tyskland, som bl.a. räddat tiotusentals flickor i Indien från att dödas vid födseln; Den blinde Manuel Rodrigues, Guinea-Bissau, som ger barn med funktionsvariationer ett värdigt liv; och Molly Melching, USA, som gjort banbrytande insatser mot könsstympning och barnäktenskap i Västafrika.

Rosi Gollman besöker Långsätterskolan 27 april

På eftermiddagen den 27 april får Långsättersskolan besök av en av kandidaterna Rosi Gollman som arbetar för barns rätt att gå i skolan. Hon kommer tillsammans med några barn som kommer att uppträda i idrottshallen efter lunch.

Demokratiskt val avgör

WCP-programmet avslutas med en världsomröstning, Global Vote, där miljoner barn tillsammans utser mottagaren av World’s Children’s Prize. Som mest ett år har 7,1 miljoner barn röstat! Vi på skolans namn ordnade en egen valdag och lärde oss om hur demokrati fungerar i praktiken. Vårt röstresultat rapporterades till WCP, som räknar ihop alla röster i världen för att kunna utnämna Årets barnrättshjälte.

Stärker fattiga och utsatta barn

Skolans namn är en av 69 000 skolor i 115 länder som står bakom WCP! I Sverige deltar 35 000 barn årligen. Sedan år 2000 har 40 miljoner barn, 610 000 av dem i Sverige, stärkts genom programmet. Majoriteten av barnen bor i fattiga och farliga länder som DR Kongo, Pakistan och Zimbabwe. Genom WCP har de för första gången fått veta att de har rättigheter och kunnat göra sina röster hörda!

Barnrättshjältarna hedras i Sverige

Alla tre priskandidaterna hedras som barnrättshjältar vid en ceremoni på Gripsholms slott i Mariefred den 26 april, där barnen får hjälp av HM Drottning Silvia att dela ut priserna. 4 barn från vår skola kommer att sitta i publiken!  Den totala prissumman är 700 000 kronor, varav den kandidat som fått flest röster och World’s Children’s Prize får 350 000 kronor. Övriga två kandidater får World’s Children’s Honorary Award och 175 000 kronor vardera. Prispengarna ska användas i deras arbete för barn.

Beskyddas av globala legendarer

Till dem som ställt sig bakom WCP som beskyddare hör Malala Yousafzai, Nelson Mandela, Desmond Tutu, Graça Machel, HM Drottning Silvia och statsminister Stefan Löfven.

Vilka står bakom Worlds Childrens Prize?

World’s Children’s Prize Foundation (WCPF) är en ideell stiftelse, politiskt och religiöst obunden. Verksamheten stöds av bl.a. Svenska PostkodLotteriet, Sida, Forum Syd, Julia & Hans Rausing Trust, Drottning Silvias Stiftelse Care About the Children, Survé Family Foundation, Kronprinsessan Margaretas Minnesfond och Sparbanksstiftelsen Rekarne. WCPF har 90-konto och är medlem i FRII – Frivilligorganisationernas Insamlingsråd.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-04-26
Sidansvarig: Robert Karlsson