Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

24 beredskapsanställda brandmän återanställs

Det står det nu klart att femton beredskapsanställda brandmän i Trosa och nio i Oxelösund blir återanställda efter att ha sagt upp sig tidigare i år. Det innebär nya förutsättningar för planeringen av hur beredskapen ska fungera på dessa orter från 1 maj.

- Vi har haft bra och konstruktiva samtal med medarbetarna. Nu väljer vi att gå vidare och lägga konflikten bakom oss, säger Peter Kangedal, funktionschef räddningsinsats, som tillsammans med Henrik Holm, samordnare för RiB, träffat alla medarbetare i Trosa och Oxelösund som meddelat att de vill komma tillbaka. Det återstår tre medarbetare i Trosa som ännu inte haft möjlighet att ha samtal.

Ersättningen och avtalet är oförändrat. Från 1 maj gäller det centrala kollektivavtalet RiB 17 och de lokala ersättningarna som beslutades i februari, vilka innebär höjd ersättning för vakanspass med 100 procent, från 200 kronor till 400 kronor per beredskapsdygn samt ersättning för fysträning två arbetstimmar/månad enligt RiB 17, vilket motsvarar en ersättning på ca 3 900 kr/år.

Nya förutsättningar för beredskapsplaneringen

Den planering som pågått för att säkra beredskapen från 1 maj får nu nya förutsättningar när 24 av de 37 medarbetare som sagt upp sig vill bli anställda igen. Den totala bemanningen är just nu 11 i Oxelösund och 16 i Trosa.
- Det tar antagligen ett par veckor innan vi bedömt vårt nya läge men oavsett detta kommer vi att fortsätta se över organisationen och våra arbetssätt. Vi kommer bland annat arbeta för att införa FIP, förste insatsperson, i hela organisationen. Det är en boll som satts i rullning och vi kommer inte gå tillbaka till urspungsläget utan vill fortsätta utveckla verksamheten, säger Peter Kangedal.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-03-24
Sidansvarig: Helena Vesterlund