Vinn en biltvätt under Stora biltvättarhelgen

Den 25-26 april är det Stora Biltvättarhelgen. Bara genom att välja biltvätten, istället för att tvätta bilen på gatan, kan du göra en stor insats för vår miljö. Tävla om en biltvätt på Nyköpings kommuns Facebooksida!

Totalt tvättar vi svenskar bilen över 30 miljoner gånger per år. 20 miljoner av dessa tvättar sker på gatan eller garageuppfarten. Detta innebär att miljöfarliga tungmetaller följer med vattnet ner i gatubrunnen och rinner sedan helt orenat rätt ut i närmsta vattendrag. Det förgiftar miljön för fiskar, vattenlevande organismer och badande barn. Och ingen vill väl simma i olja, kadmium, bly, nickel, krom och zink?

- Det spelar roll hur vi tvättar våra bilar och naturen kan inte värja sig för de gifter som vi släpper ut. Men det är lätt att göra rätt, välj bara att tvätta din bil på en biltvätt istället för på din uppfart, så gör vi sammantaget en stor insats för miljön, säger Anna Alm Merelius Tekniska divisionen, Nyköpings kommun.

Tävla om biltvätt på Facebook

Har du en smutsig bil som behöver tvättas? Gilla Nyköpings kommun på Facebook och skicka en bild på din bil till infomaster@nykoping.se senast 24/4 kl 18:00. Du kan vinna en gratis biltvätt! Bilderna delas på kommunens Facebook-sida, den bil som får flest "gilla" vinner! 

Det är lätt att tvätta bilen rätt

JA
• Tvätta din bil i en automattvätt eller i en gör-det-självhall där vattnet renas (helst en miljömärkt). Saknar du tillgång till tvätthall så är det minst dåliga alternativet att tvätta på en gräs- eller grusyta där tvättvattnet filtreras.
• Använd miljömärkta tvättprodukter.
• Dosera lagom mängd tvättmedel och undvik onödiga kemikalier när du gör bilen ren invändigt, det går lika bra med en fuktad microfiberduk.
• Avfallssortera överblivna och använda produkter.

NEJ
• Tvätta på gata eller uppfart, hårda ytor där vattnet rinner till dagvattenbrunnar.
• Använda produkter som saknar miljömärkning.
• Preparera bilen med avfettning utanför tvätthall och använda kemiska lösningsmedel i onödan.
• Slänga överblivna eller använda produkter i avlopp eller hushållssopor.

Stora Biltvättarhelgen är helgen då Nyköpings kommun tillsammans med branschorganisationen Svenskt Vatten och övriga kommuner i landet uppmärksammar vikten av att tvätta bilen på rätt sätt.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2015-04-23