Fruängskällan

I lugna kvarter men ändå centralt i Nyköpings västra stadsdel ligger kommunens äldre- och demensboende Fruängskällan, som har plats för 72 boende fördelat på tre våningar. Hälften av lägenheterna är demensboende, där 12 platser är reserverade för personer med demenssjukdom, i ett tidigt skede.

Äldreboendet Fruängskällan

På Fruängskällan arbetar vi salutogent. Det innebär att vi tar hänsyn till hur du är som person och vilka behov du har för att du ska få en meningsfull och bra vardag.

Platser för personer med demenssjukdom i tidigt skede

På Fruängskällan finns 12 platser för personer med demenssjukdom, i ett tidigt skede. Avdelningen kallas BVA och vårt fokus här är i första hand att stödja personerna att fortsätta med aktivitet och samhällsaktiviteter som är viktiga och meningsfulla för dem.

För en person som flyttar in på den avdelningen kan det därför senare bli aktuellt med diskussion om flytt till en annan plats på Fruängskällan, när sjukdomen utvecklas i svårare demens. För då ökar omvårdnadsbehovet och personen har inte längre samma behov av aktiviteter. Syftet är att ge rätt omvårdnad utifrån de behov som varje person har.

Innergård med sittgrupper

Varje lägenhet, som är 35 kvadratmeter, rymmer ett rum, badrum och en pentrydel med diskbänk, kyl och uttag för kaffekokare. Lägenheterna har ett burspråk som med sina lågt placerade fönster ger utsikt från hela lägenheter även för den som sitter i rullstol. Huset bildar en sluten innergård med sittgrupper, planteringar, sålådor och ett växthus. Varje våning har en stor gemensam balkong som vetter mot innergården. I tvättstugorna tvättar personalen eller de boende själva med personalens hjälp.

Restaurang i huset

I direkt anslutning till boendet ligger restaurangen Tennishallen som är öppen för både boende och allmänhet mellan klockan 11.00 och 14.00 alla vardagar i veckan. Här lagas all mat till de boende som kan välja att antingen äta tillsammans i de gemensamma köken, i sina lägenheter eller i restaurangen, exempelvis i samband med besök. Restaurangen lockar även lunchgäster utifrån, vilket bidrar till en öppen atmosfär. Restaurangdelen var en gång i tiden stadens tennishall. Den är nu en omtyckt samlingsplats för mjukisgympa, frågesport, bingo och festligheter som exempelvis pubafton, surströmmingsskiva och firande av årets högtider.

Aktiviteter efter önskemål

Vardagliga aktiviteter planeras efter de boendes önskemål, som kan vara promenader, tidningsläsning, sång- och läsestunder. Här bidrar flera frivilliga organisationer som Väntjänsten, Svenska Kyrkan och Sveriges kommunalpensionärer. Läs mer om våra aktiviteter.

Personal dygnet runt

På boendet finns omvårdnadspersonal dygnet runt. Här arbetar två sjuksköterskor på dagtid och på kvällar, nätter och helger finns tillgång till joursjuksköterska. Läkare gör regelbundna besök. Sjukgymnast och arbetsterapeut kommer på besök en gång i veckan eller vid behov. Hembesök av frisör och fotvård ordnas av personalen.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-09-27