Nyköping vid havet

Nyköping ligger vid kusten en timme söder om Stockholm.
Det är lätt att komma hit och enkelt att resa vidare härifrån. 

Pulsen i Europa når du på bara ett par timmar tack vare närheten till Stockholm Skavsta Flygplats som är Sveriges femte största flygplats.

E4:an sveper förbi strax utanför Nyköping och tågen tar pendlarna till Stockholm (1 tim) eller Norrköping (40 min) och Linköping (1 tim). Tillsammans med Oxelösunds (15 min) isfria djuphamn bildar regionen
ett unikt nav för kommunikationer.

Nyköping grundades år 1187 och är en av Sveriges äldsta städer

Här har kungar bott genom historien, exempelvis Karl IX, som byggde
upp Nyköpingshus till ett vackert renässansslott under 1500-talet. Nyköpingshus finns fortfarande kvar som landmärke och efter två stadsbränder är det idag Kungstornet och de vackra murarna som berättar om det som hänt här. Nyköpings Gästabud år 1317 är bara ett exempel, då Magnus Ladulås tre söner gjorde upp om makten.

Historiens vingslag kan upplevas på många olika sätt. Visste du att varuhuset NK hade sin möbelproduktion i Nyköping under större delen av 1900-talet? Gör ett besök i NK-villan som står som symbol för ett gediget hantverk på samma plats där möbelverkstäderna en gång låg.

Här är det nära till skärgården, restauranger, shopping och kulturupplevelser

Längs Västra Storgatans shoppinggata flanerar du mellan gallerior och butiker. Östra Storgatan når du även med bil, här finns småbutiker med inredning, design, konst och märkeskläder. 

Under sommaren lever hamnen upp med restauranger och hantverksbutiker längs kajen.

Vid södra och norra infarterna ligger flera större shoppingcenter, praktiskt för dig som ska till landet eller passerar med bil.

Skärgården är vacker året om. Ett härligt sätt att upptäcka den är i kajak då den är rik på öar och glest befolkad med stor chans att se både sälar och örnar. Vi har också flera båtklubbar, 100 mil Sörmlandsled, 50 mil ridled, 95 mil cykelleder och 63 golfhål.

Nyköping växer

I centrala Nyköping bor cirka 35 000 personer och i hela kommunen cirka 54 000. Dessutom gästas vi av ungefär 3000 fritidsboende under året och framförallt under sommaren.

På Stora torget hittar du Turistbyrån och här har vi årligen besök av cirka 14 000 personer. Turistbyrån syns även på andra platser i stan under sommarperioden och vi har självklart en filial på Stockholm Skavsta Flygplats.

Nyköping är mer än bara centralorten. Småorterna runt Nyköping som Stigtomta, Nävekvarn, Jönåker, Tystberga, Stavsjö och Ålberga har var och en sin egen karaktär och fördel.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2016-04-08