Missfärgat vatten

Ibland kan vattnet se annorlunda ut. Det kan bero på att
avlagringar kan lossna från ledningarna när vattenhastigheten och strömningsriktningen ändras, till exempel vid läckage eller när vattnet stängs av.  

Har dina grannar samma problem?
Hur ser vattnet ut?
Ibland kan det hända att ditt vatten har ett annorlunda utseende än vad du är van vid.

Vanliga orsaker och åtgärder:

 • Vattnet är gult eller brunt
  Det beror på att rost av olika orsaker kan följa med vattnet från ledningarna. En anledning kan till exempel vara att ett ledningsarbete utförts i närheten. Rost är inte skadligt för hälsan, men ser inte trevligt ut och bör åtgärdas. Oftast räcker det med att öppna en kran och spola ordentligt tills vattnet blir klart.
 • Vattnet är vitt/gråvitt
  Vattnet innehåller luft som bildar mikrobubblor när det tappas upp. Efter någon minut försvinner bubblorna. Detta är helt ofarligt.
 • Vattnet är svart
  Det beror på mangan, ett naturligt grundämne som finns i grundvatten. Spola rejält i minst tio minuter och se om det försvinner.
 • Vattnet är grönt
  Om du har fjärrvärme är det förmodligen hål på värmeväxlaren. Värmeväxlarvattnet är färgat grönt just för att detta skall synas. Kontakta din fjärrvärmeleverantör.
 • Vid missfärgning
  Om vattnet är missfärgat bör du undvika att tvätta vittvätt. Kontakta oss om vattnet är missfärgat även efter en stunds spolning.

Ta för vana att regelbundet rengöra silarna på amaturerna så att de inte blir igensatta.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-01-24
Sidansvarig: Anna Alm