Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Grävlingar

Grävlingar kan ställa till problem för husägare om den gräver gryt eller skapar latrin under huset.

Att få en grävling under huset är inte så bra. Om det inte fungerar att få bort grävlingen kan skyddsjakt behöva genomföras. 

Här följer några tips på hur du kan gå tillväga för att få bort grävlingen:

  • Markera revir! Djur markerar ofta revir med urin. Genom att sprida ut urin längs med tomtkanten markarer du för grävlingen att reviret är upptaget. Du kan också försöka avskräcka den genom att applicera trasbitar indränkta med parfym eller andra mänskliga dofter där den gräver. Prova också att sprida ut blodmjöl som är ett kvävegödsel och som kan köpas i en trädgårdshandel.
  • Sätt igen ingången! Ingången bör sättas igen och husgrunden tätas. Det måste ske nattetid när den nattaktiva grävlingen är ute. 
  • För oljud! Grävlingar är störningskänsliga och gillar inte oljud. På marknaden finns olika produkter med ultraljud och resonansljud som kan skrämma bort grävlingar.
  • Stöka till! Grävlingar tycker inte om när man stökar till på tomten och flyttar runt saker, de trivs där det är ordning och reda. 

Villkor för skyddsjakt

Om det inte hjälper att sätta igen boet kan skyddsjakt tillämpas. Den allmänna jakttiden på grävling är från 1 augusti till 15 februari, men på vissa villkor kan skyddsjakt tillåtas under hela året. Det gäller skyddsjakt på öar samt på gård eller i trädgård. Du kontaktar i så fall Nyköpings kommun via e-postadressen MEX@nykoping.se eller 0155-24 82 30.

Läs mer om grävlingar under huset.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-06-14
Sidansvarig: Annica Nilsson