Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Energirådgivning

Nyköpings kommun erbjuder kostnadsfri energi- och klimatrådgivning till hushåll och mindre företag.

Från och med årsskiftet 2016-2017 får du som bor i Nyköpings kommun energirådgivning från Trosa kommuns energirådgivare Rickard Österlund. Kontaktuppgifter till Rickard hittar du i rutan till höger.

Drar mitt hus mycket energi? Vilken uppvärmningskälla passar mig och mitt hus bäst? Hur bör jag bäst tilläggsisolera mitt hus? Energirådgivningen ger svar på dina frågor.

 

Läs mer om:

Tak, väggar och fönster

Genom att se över tak, väggar och fönster i en byggnad kan du spara energi på många sätt, nedan följer några exempel:

Ni som fortfarande har dålig isolering på vinden kan spara mycket energi på att tilläggsisolera vinden, återbetalningstiden är ofta 10–15 år. Dock finns en ökad risk för mögelangrepp på vinden, kontrollera med sakkunniga. En komplettering av kopplade 2-glas fönster med en extra lågemissionsruta har en återbetalningstid på 10–12 år.

Uppvärmning

Om man har ett hus med direktverkande elelement bör man fundera igenom om man räknar med att behålla huset 10–20 år till. Om så är fallet bör man noga överväga förutsättningar och kostnader med att installera ett vattenburet värmesystem. 

Med ett vattenburet system är valfriheten stor när du ska välja värmekälla. Har huset murstock kan du välja en pelletspanna eller en vedpanna. Värmepump av olika slag går också utmärkt, till exempel berg-, ytjord- eller uteluftsvärmepump. 

Värmepump

Installation av värmepump är med dagens teknik ännu mer fördelaktigt än för några år sedan. Numera finns det t.ex. varvtalsreglerade bergvärmepumpar som anpassar värmepumpens komressor till energibehovet. En sådan installation betalar ofta av sig på 8–10 år. Dessutom behövs sannolikt inte någon tillskottsvärme, som ofta består av en elpanna som snart blir väldigt dyr att köra när det är kallt ute.

Glöm inte att göra en anmälan till Miljönämnden innan du installerar en värmepump.

Smarta tips för att spara el

Om du väljer att fortsätta med direktverkande el kan du tänka på följande:

 • Styrsystem
  Installation av ett nytt effektivt styrsystem som snabbt och effektivt anpassar effekten på elementen till aktuellt behov. Detta gör det möjligt att fullt utnyttja tillfälliga förändringar i omgivningen, såsom solinstrålning eller många människor i rummet. Denna investering har ofta en återbetalningstid på 5–7 år.
  Dessutom kan du installera en luftvärmepump. Tänk på att kontrollera om den är anpassad för nordiskt klimat. En luftvärmepump kostar ca 15 000–30 000 kr.

 • Pelletskamin
  Hus med alla typer av uppvärmningskällor kan kompletteras med t.ex. pelletskamin som har automatisk tändning och termostatstyrning. Effekter från ca 2–15 kW. Bränslelagret räcker till flera dagars drift utan påfyllning. Om man sedan förbereder anläggningen för 12-voltsdrift har man en bra nöduppvärmningskälla om strömförsörjningen skulle slås ut. Investeringen ligger på ca 25 000–45 000 kr.

 • Hushållsel
  I en villa med fyra familjemedlemmar fördelas ca 5000 kWh enligt följande:
  Matförvaring 1000 kWh
  Tvätt och tork 1000 kWh
  Belysning 1000 kWh
  Matlagning 800 kWh
  Disk 350 kWh
  Övriga apparater 850 kWh

  Om du vid nyinköp av maskiner endast köper sådana som är märkta A eller B när det gäller elförbrukning tjänar man in den lilla merkostnaden på några år.
 • Varmvatten
  Visste du att 12 minuters dusch motsvarar ett bad i badkar och kostar 5–10 kr i vatten och uppvärmningskostnad? Genom att sätta in snålspolande blandare och toalettstolar med två olika spolmängder finns pengar att tjäna. Genom att värma upp varmvattenberedaren med billig nattel kan man spara lite till.
 • Byte elleverantör
  Tänk på att elpriset består av tre delar fördelat på:

  Energiskatt  38 procent
  Nätkostnad  32 procent
  Elkostnad  30 procent

  Det du kan förhandla om är elkostnaden. Ett enkelt sätt att jämföra elpriset från olika leverantörer är att gå in på Konsumentverkets hemsida där du kan jämföra priser och andra förutsättningar.
Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-05-29
Sidansvarig: Nanny Rudengren