Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Temperatur och drag

Det är viktigt med rätt temperatur inomhus för att vi ska må bra. Många människor har det för varmt i sina hem.

För de allra flesta människor är det lagom med 20-23°C inomhus dagtid. I sovrum bör man nattetid inte ha varmare än 18°C. På sommaren kan man dock få acceptera tillfälliga temperaturer upp till 28°C inomhus.

Som hyresgäst har du rätt att kräva 18°C som lägsta lufttemperatur i din bostad. Kalla golv kan ibland också vara ett problem. Golvtemperaturen bör aldrig vara lägre än 15°C.

Vad beror temperaturproblem på?

Problem med för låga temperaturer inomhus kan bero på flera saker:

  • Huset kan vara gammalt och dåligt isolerat med kyla och drag som följd.
  • Bostaden kan ligga ovanför ouppvärmda utrymmen som cykelrum.
  • Element kan behöva luftas eller så kan elementets temperaturreglage kärva.

Luftdrag kan skapa besvär

Drag är en vanlig orsak till obehag. Drag är luftrörelser som ständigt ändrar riktning och hastighet. Människans kropp är varm och varje luftrörelse kommer därför att föra bort värme från kroppen.

Luftens medelhastighet bör inte överstiga 0,15 m/s under vinterhalvåret. Det går att mäta luftrörelser, men till skillnad från temperaturmätningar så ger sådana mätningar ett mycket osäkert mätresultat.

Kontakta i första hand din fastighetsägare vid problem

Om du bor i hyreshus och har problem med temperaturen ska du i första hand kontakta fastighetsägaren som har ansvaret för boendemiljön.

Om problemen ändå inte löser sig kan du vända dig till Miljöenheten. Vi utreder klagomål på Miljönämndens uppdrag. Om det behövs kan vi ställa krav på fastighetsägaren att göra något åt ditt problem.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-06-14
Sidansvarig: Per Berggren