Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Farligt avfall

Produkter som innehåller giftiga ämnen klassas som farligt avfall och ska lämnas till en återvinningscentral. Om du slänger farligt avfall i kärlen för rest- eller matavfall eller i avloppet kan gifter läcka ut i naturen. Där orsakar de miljöproblem och skadar växter och djur.

Vad är farligt avfall?

Batterier, bekämpningsmedel, färg- lim- och lackrester, kvicksilvertermometrar, lösningsmedel, rengöringsmedel, spillolja, sprayflaskor, glödlampor, lågenergilampor och lysrör är exempel på farligt avfall som du inte ska kasta i soppåsen hemma. Även kylskåp och frys räknas som farligt avfall på grund av freonet i äldre maskiners kylsystem.

  • Farligt avfall lämnas vid kommunens återvinningscentraler.
  • Batterier och uttjänta ljuskällor kan även lämnas i de affärer där "Samlaren" finns utplacerad.

Bor du utanför centralorten och vill bli av med farligt avfall?

Du som bor utanför centralorten kan få ditt farliga avfall upphämtat vid bostaden, utan kostnad. Beställ hämtning på tfn 0155 24 88 00.
Hämtningen utförs mellan klockan 7.00-15.00 på vardagar.

Kylskåp och frysar hämtas inte. Det får du själv transportera till återvinningscentralen.

Förpacka farligt avfall väl

Avfallet ska vara detaljhandelsförpackat och kunna hanteras av en person (max 15 kilo per förpackning). Om avfallet inte lämnas i sin originalförpackning ska du märka aktuell förpackning med vad den innehåller.

Märkningen ska vara tydlig.

Kylskåp och frys

Gamla kylskåp och frysar kan du lämna på Björshults återvinningscentral eller på återvinningscentralerna i Jönåker, Nävekvarn och Stigtomta.

Läkemedelsavfall och kanyler lämnas till apotek

Läkemedelsavfall räknas inte som farligt avfall och ska lämnas tillbaka till apotek. Du som använder kanyler kan hämta en behållare på ett apotek. När behållaren är full lämnas den åter till ditt apotek.

Cytotoxiska läkemedel och cytostatika räknas som farligt avfall. Ditt apotek hjälper dig med information om var du ska lämna överbliven medicin.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-04-24
Sidansvarig: Mikael Mellberg

Visste du att nagellack och hårspray räknas som farligt avfall?