Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Naturskolan under året

Vi på Naturskolan gör skolbesök året runt! Här kan du läsa om vad vi gör och vilka teman vi brukar arbeta med under olika delar av året!

Vinter

Under vintern försöker vi i första hand arbeta med teman kring vinter så som snö- och iskunskap, djurspår och annat som är speciellt för denna årstid. Under december månad kör vi även ett jultema med tillagning av glögg, naturpyssel med mera. Redan nu planerar och bokar vi in klasser inför Lägerskolan på Sävö i maj.

VårElever tittar på lavar med lupp. Foto: F.Laaksonen

Nu börjar dagarna bli allt längre, solen värmer och naturen blir mer och mer levande! Knoppisar är ett återkommande tema under skolbesöken på våren. Även mossor, lavar, ute-matlagning och fåglar är mycket givande att arbeta med denna årstid!

Försommar

Under hela majmånad är verksamheten ute på Sävö i full gång! En personal från Naturskolan är således på Sävö cirka 4 dagar per vecka. Naturskolan gör även en hel del skolbesök i maj då det är en av de mest populära månaderna för detta. Vanliga teman denna månad är allt som har med växter, småkryp, fåglar och liv i vatten att göra. Denna period tar vi även emot klasser på Söra för framför allt undersökningar av Hovra sjön. Efter skolavslutningen i juni ordnar vi ibland fortbildningar för pedagogerna då de fortfarande arbetar men eleverna har fått sommarlov.

Sommar

Naturskolans personal har ferieledigt, troligen i naturen!

Sensommar

Under dagarna i augusti innan skolan har börjat ordnar vi alltid en fortbildning för pedagogerna. Under hela september och en bit in i oktober är verksamheten ute på Sävö i fullgång. Därför arbetar en av Naturskolans pedagoger på Sävö cirka fyra dagar i veckan. Naturskolan gör dock skolbesök hemma vid ändå då det är en uppskattad månad för detta. Teman kring vatten, växter och djur är vanliga teman. Vi tar även emot klasser på Söra, för framför allt undersökningar av Hovra sjön under denna period.

HöstElever värmer dryck på Trangia-kök tillsammans med naturskolepedagog. Foto: F.Laaksonen

När hösten kommer och dagarna blir kyligare lämnar vi teman kring vatten, småkryp och blommor för att istället fokusera på de färgglada träden, ute-matlagning och friluftsliv. Mossor och lavar är också ett tacksamt tema att arbeta kring när många andra växter nu gått in i sin vintervila.

Alla årstider

Under många av våra skolbesök arbetar vi med ute-matte, ute-svenska, och ute-engelska i någon form. Under hela läsåret planerar och genomför vifortbildningar för kommunens pedagoger i skola och förskola. Vi lånar också ut temalådor och annan utrustning till skolor och förskolor under hela året.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2015-12-10
Sidansvarig: Anna Holst