Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Skolmat

Nyköpings kommun arbetar på flera sätt för att främja ett hållbart samhälle där alla ska kunna göra hälsosamma och miljömedvetna val.

Arbetet med skolmaten utgår från kommunens kostpolicy med ett hållbarhetstänk där eleverna får kunskap kring matens miljöpåverkan. En stor del av råvarorna är ekologiska och flera förskolor och skolor arbetar aktivt med klimatsmarta sätt att inspirera eleverna till ett matintresse. Några av de kreativa arbetssätten har officiellt prisats vid ett flertal tillfällen, bland annat förskolans arbete med hållbar matglädje.

Matsedel

På Sodexos webbplats hittar du aktuell skolmatsedel. Du kan även ladda ner appen Skolmaten för att se om din skola finns med där.

Arbete med hållbar utveckling

Hållbar utveckling för vår natur och framtid

Alla kommunala förskolor och skolor har ekologiska råvaror i sina måltider, där andelen ekologisk mat är 50 %. Med ekologisk mat menas livsmedel med märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC. 

Nyköpings kommun ligger på sjunde plats i topplistan över inköp av ekologiska livsmedel i offentlig sektor 2016. Listan kommer från en marknadsstudie genomförd av organisationen Ekomatcentrum.

En dag utan kött

I hållbarhets- och miljöarbetet har kommunens förskolor och skolor en dag i veckan då det inte serveras kött på menyn. Då serveras exempelvis vegetarisk lasagne, broccoli- och potatisgratäng och grönsaksgrytor. Idén att införa en sådan dag kommer från medborgare och det var Ungdomsfullmäktige som tog beslutet hösten 2013 för att främja ett mer klimatsmart måltidsarbete.

Sodexo har under 2017 infört märkning av dagens mijlövänliga måltidsval, vilket innebär att den maträtt som ger minst klimatpåverkan markeras med symbolen Glada globen i skolmatsmenyerna. Märkningen gör det enkelt för eleverna att välja en klimatsmart måltid.

Grön omställning 

Nyköpings kommun arbetar med de globala miljö- och hållbarhetsmålen till 2030 där bland annat en grön omställning är ett av dem. I arbetet mot en grön omställning blir det lättare för alla medborgare att göra miljövänliga och hälsosamma val i vardagen. Kommunens egna förskolekockar och matleverantör arbetar aktivt och på flera sätt med de globala målen, där ett delmål är att minimera matsvinnet. På många förskolor är matsvinnsprojekt som Restfester ett uppskattat inslag, liksom Matmonstret på förskolan. 

Läs gärna med om de Globala målen.

Adress

Telefon

E-post

Webbplats

Arla Guldo och Stoppa matsvinnet

Flera förskolor och skolor i Nyköping har fått priser och nomineringar för sitt kreativa måltidarbete. Ett exempel på det är Tessins förskola, som vann första pris i tävlingen Arla Guldko 2015 och därmed blev utsedd till Bästa Matglädjeförskola! Förskolan arbetar genomgående med hållbarhetstänk i barnens måltider och använder många ekologiska råvaror.

Den nationella kampanjen Stoppa Matsvinnet lanserades av Sodexo i februari 2017 med målet att inspirera barn och personal i skolor till att arbeta mer aktivt för att minska matsvinnet. Inom kampanjen kunde landets alla skolor delta i tävlingen Matsvinnsduellen, där de tävlade om att minska mängden mat som kastas efter varje måltid.

Nyköpings skolor hamnade i topp tre, där Råby skola lyckades med den största procentuella minskningen av matsvinn med hela 67 % och var därmed bäst i Sverige! För sitt storslaga arbete fick Råby skola ett fint diplom av Sodexo den 24 april. Brandkärrsskolan minskade sitt matsvinn med 64,18 % och tog andraplatsen. På tredje plats kom Tystberga skola med 61,18 % minskat matsvinn. Heja!

 

Filer

Länkar

Om skolmaten

Skolmaten i Nyköpings kommunala förskolor och skolor

Maten tillagas från grunden och flera av verksamheterna driver köken i privat regi. Utöver måltidsverksamhet i privat regi har vi 19 förskolor och en skola där kockar är anställda av kommunen. Inom de verksamheterna serveras cirka 1600 portioner varje dag.

De kommunala skolorna arbetar med miljö-och klimatfrågor kring skolmaten, vilket bland annat handlar om att ge eleverna kunskap kring återvinning och hållbarhet.

Adress

Telefon

E-post

Webbplats

Flera måltidalternativ och tillbehör

Varje dag serveras två olika rätter varav en är vegetarisk, samt salladsbuffé med grönsaker efter säsong. Mjölk och hårt bröd finns till varje måltid. 

Nyckelhålsmärkt matfett

Kommunen följer Livsmedelsverkets rekommendation om matfett vilket är nyckelhålsmärkt matfett i skolan och matfett med minst 70 % fetthalt i förskolan. Även ett matfett med minst 75 % fetthalt erbjuds i skolan. 

Både lättmjölk och mellanmjölk

Alla kommunala förskolor och skolor följer Livsmedelsverkets rekommendation om mjölk i skolan, som är lättmjölk. Lättmjölk innehåller mer D-vitamin och mindre mättat fett och det är därför det rekommenderas. Flera skolor har utökat med att även servera mellanmjölk eftersom många barn och elever tycker om den. 

Menyer efter säsong och högtid

Menyerna skapas efter säsong, exempelvis serveras mycket rotfrukter på vintern. Lite festligare buffé serveras vid påsk, jul och skolavslutning.  Alla rätter provlagas och smakas innan de hamnar på menyn.

Vällagat från grunden

All potatismos tillagas från grunden i tillagningsköken i Nyköping. Potatismosets ingredienser är potatis, smör, mjölk och kryddor. Även såser, soppor, grytor och gratänger tillagas från grunden.

Alla barn och elever ska få äta sig mätta 

Hur mycket mat en förskola eller skola får beror på hur många portioner som har beställts. Alla barn och elever ska få äta sig mätta samtidigt som vi försöker minska matsvinnet. Därför är det viktigt att rätt mängd mat beställs.

Tillsammans med Sodexo följer kommunen Livsmedelsverkets rekommendationer för portionsstorlekar till alla åldersgrupper. Det innebär att alla barn och elever genom lunchen ska få i sig 30 % av dagens rekommenderade näringsbehov. Om maten mot förmodan skulle ta slut kan skolan eller förskolan kontakta tillagningsköket som direkt skickar mer mat. Om maten skulle ta slut vid flera tillfällen kontaktar förskolan eller skolan Sodexo och rättar till beställningen.

Matens påverkan under transport

De förskolor och skolor som inte har egna kök får mat levererad från de skolor i kommunen som har tillagningskök. Under transporten hålls maten varm.

Näringsanalyser på den varmhållna maten visar hur näringsinnehållet påverkas av att transporteras från tillagningstillfället till serveringstillfället. Resultatet av de mätningar som gjorts visade att näringsinnehållet blir mer koncentrerat för vissa näringsämnen samtidigt som vattenlösliga vitaminer minskar något. Det beror på att vattenhalten i maträtten sjunker vid varmhållning.

Energi och näring

Den lunch som Sodexo serverar i Nyköpings kommun följer svenska näringsrekommendationer på 30 % av dagens näringsbehov. En dietist planerar och beräknar näringsinnehållet i skolorna och förskolornas menyer så att de uppfyller rekommendationerna. Det vegetariska alternativet har samma näringsinnehåll. Kolhydraterna i maten ska vara av god kvalitet och inte komma från sockerrika livsmedel.

Eleverna tycker till om sin skolmat

På alla skolor finns matråd där elever inbjuds för att dela sina tankar kring skolmaten, och för att påverka hur den ska vara.

Följande skolor har egna tillagningskök:

Tessinskolan, Långsätterskolan, Svalsta skola, Tystberga skola, Herrhagsskolan, Oppebyskolan och Nyköpings högstadium (Alpha och Omega).

Filer

Länkar

Samarbete med Sodexo

Samarbete med matleverantören Sodexo

Matleverantör till flera av Nyköpings förskolor och skolor är Sodexo, som lagar mat till cirka 8500 barn och elever per dag. 

Kommunens avtal med Sodexo reglerar skolmaten i stort exempelvis kvalitén på maten. Sodexo ansvarar för matsedlar, råvaror och tillagning. Måltiderna är näringsberäknade av en dietist och följer Livsmedelsverkets rekommendationer för lunch i förskola och skola. Skolmatsmenyerna är klimatberäknade och det finns ett samarbete med lokala bönder för exempelvis köttråvaror.

Adress

Telefon

E-post

Webbplats

Filer

Länkar

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-12-08
Sidansvarig: Camilla Larsson