Nyköpingsmodellen

Nyköpings kommun slog 2014 upp dörrarna för den nya skolan Nyköpings högstadium. Från att tidigare ha fyra olika högstadieskolor i kommunen samlas nu alla elever i en gemensam skola. Skolmodellen skapar möten mellan elever från olika stadsdelar som aldrig annars hade mötts. Tanken om integration och lärande av varandra har samlats i begreppet "Nyköpingsmodellen".

En skola för alla - skapad av en politisk enighet

2010 togs ett blocköverskridande beslut i Nyköping att slå ihop alla högstadieskolor till en. Anledningen var att tjänstemän och politiker i Nyköpings kommun såg hur problem tornade upp sig. Barn från skilda områden möttes inte, och inte heller deras föräldrar. Åsikter om hur "de andra" var började cementeras och skapa problem.

Slutsatsen blev: Vi slår ihop fyra kommunala högstadieskolor till en! Tjänstemännen drev frågan och förslaget till politikerna - och det gav ett beslut över blockgränserna för att skapa något unikt.

Klasserna i skolan med nästan 1 300 elever är mixade med stöd av Skolverkets så kallade salsamodell, så att det blir en mångfald av olika sorters elever i varje klass.

Grundtanken är att om vi kan föra samman barn med olika bakgrund, då vidgas förståelsen för andra människor.

Intresset är stort för Nyköpingsmodellen

"Nyköpingsmodellen" har skapat intresse och uppmärksamhet på många håll. Andra kommuner och skolförvaltningar har besökt Nyköpings högstadium och fått föreläsningar om hur vi har skapat denna modell och förfrågningarna fortsätter att strömma in. Utbildningschef har föreläst om Nyköpingsmodellen på en internationell konferens i Paris. Lokal- och rikspress har gjort flera artiklar, reportage och inslag.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-03-01
Sidansvarig: Annika Broman