Nybygget

Välkommen till Nybygget - ett kreativt återanvändningscenter. Vi riktar oss till alla förskolor i kommunen. Hit kan ni komma och skapa, hämta material eller bara inspireras.

Företag och arbetsplatser skänker material till det kreativa återanvändningscentret som kallas Nybygget. Pedagoger kan komma dit och hämta spillbitar av mattor, papprör, kabelbitar och gamla sängben vilket kan bli till fina experiment för barnen i förskolan. Det återanvända materialet blir en motvikt till färdigproducerat lekmaterial och blir en del i förskolornas arbete med lärande för hållbar utveckling.

Vad finns här?

Vi tar tillvara på företags rest- och spillprodukter, sånt som annars gått i soporna. Här kan man hitta allt i från rör, kakelplattor, tapetprover, tygbitar och små plastbitar till större saker som lastpallar och kabeltrummor med mera. Som privatperson kan även du skänka material, genom Nybyggets container som finns placerad ute på Björshult.

Vad är tanken med Nybygget?

Förskolan har uppdraget att verka och bidra till en hållbar utveckling. Nybygget tar tillvara på de resurser som vi har genom att samla återanvändningsmaterial. Vi menar att skapandet och leken blir förutsättningslöst och har enorma möjligheter och potentialer.

Barnen får använda sin fantasi och kreativitet på ett annat plan än i verksamheter och aktiviteter med färdigproducerat material. I och med detta stimuleras utvecklingen av de entreprenöriella kompetenserna. De entreprenöriella kompetenserna benämns även som framtidskompetenser. Exempel på dessa är bland annat mod, självkänsla, ansvar, motivation och framtidstro. Centret är också tänkt att vara en mötesplats för barn och pedagoger där man kan inspireras till nytt skapande.

Här hittar du oss och våra öppettider

Du hittar oss i gamla brandstationens lokaler på Kungsgatan 2.

Våra öppettider är:

Tis, ons, tors kl. 09-12 

Vill du skänka material?

Kontakta oss på:
nybygget@nykoping.se
eller 
073 149 30 48
073 149 30 49

 

 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-03-13
Sidansvarig: Annika Broman