Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Räddningspersonal i beredskap

Som räddningspersonal i beredskap hos oss bor och arbetar du till vardags i Nyköping, Oxelösund, Trosa, Gnesta, Vrena eller Nävekvarn. Du har vanligtvis en annan huvudarbetsgivare men rycker ut när larmet går.

 

Räddningspersonal i beredskap (RIB) har schemalagd beredskap som varierar beroende på vilken station du arbetar på. Du ska kunna åka på larm från brandstationen inom 5-10 minuter. 

 Till stor del arbetar RIB-personal med samma uppdrag som en heltidsbrandman när det gäller utryckning. Man kan även ha rollen som styrkeledare.

Räddningspersonal i beredskap kallades tidigare deltidsbrandman.

 

Vi utbildar dig!
Grundutbildningen är på tre veckor och erbjuds i samband med anställningen. Det finns möjlighet att börja arbeta även innan utbildningen. Du genomför regelbundet interna utbildningar och övningar. Efter något år genomför du en fem veckors utbildning på någon av Myndigheten för samhällskydd och beredskaps skolor (MSB). Du får lön av oss under samtliga utbildningar.

De flesta övningspass är förlagda till kvällstid eller någon helg. Vi står för stora delar av körkortsutbildningen för C-behörighet om du inte redan har det.

Läs mer om hur det är att arbeta som brandman på MSB:s webbplats.

Hur ofta går larmet?

I genomsnitt får vår beredskapspersonal 3 larm/vecka. Antalet är något lägre i Gnesta och Nävekvarn jämfört med Trosa och Oxelösund. Varje insats varar i snitt ca 30-45 min, därefter ingår återställningsarbete på stationen.
Ca 65 procent av larmen sker någon gång mellan kl. 8.00 och 20.00. Denna statistik har varit relativt konstant de senaste åren.

Anställningsform och ersättning

Du anställs som räddningspersonal i beredskap enligt avtalet RiB 16. Enligt nuvarande avtal betalar vi en fast ersättning per beredskapsvecka, 4 101 kronor. Utöver det får du timersättning för utryckning och övningar. Bland annat deltar räddningspersonal i beredskap i en längre lördagsövning varje vår och höst. Vi betalar också lön under den tid du utbildar dig till RIB.

Från 1 maj 2017 gäller ett nytt kollektivavtal, RiB 17. Läs mer om den nya ersättningen.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-04-28
Sidansvarig: Henrik Holm
RTJ