Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Trygghetskamera testas i hemtjänst och på äldreboende

Nu provas ny teknik i hemtjänsten och på äldreboende i Nyköpings kommun. Med hjälp av en trygghetskamera som installeras hemma hos kunden ska personalen göra tillsynsbesök utan att störa eller riskera att väcka personen.

Många kan uppleva det störande att få hembesök på natten. Därför testar nu hemtjänsten och ett äldreboende i Nyköpings kommun trygghetskamera, alltså tillsyn via en webbkamera, som ett alternativ för den som inte vill få nattsömnen störd, sover oroligt eller inte vill ha personligt besök.Tio kunder får under ett halvår testa kameran, sedan ska det utvärderas.

Så här ser trygghetskameran ut

Så här ser trygghetskameran ut.

Att ha en trygghetskamera hemma är helt frivilligt och skriftligt samtycke tas in från alla som provar kameran.

Tillsyn sker på bestämda tider som kunden kommit överens om med biståndshandläggaren. Det är larmoperatör på kommunens samordningscentral som gör tillsynen. De säkerställer att personen sover och att allt är lugnt och tryggt. Övrig tid går det inte att koppla upp sig mot kameran, utan den befinner sig i ett viloläge. Inga bilder lagras och trygghetskameran är helt ljudlös. Kameran har ingen ljudupptagning och det går inte att prata genom den.

Hög säkerhet

Säkerheten är hög och användandet av kameror är hårt reglerat av Datainspektionen. Kommunen har IT-säkerhetslösningar för att förhindra att obehöriga kan ta sig in i de skyddade systemen.

Om larmoperatören på kommunens samordningscentral inte kan få kontakt med trygghetskameran vid de bestämda tidpunkterna eller om de ser något avvikande vid tillsynen via kameran kommer omsorgspersonal från hemtjänstens nattpatrull eller personal på äldreboendet att komma hem till personen för ett vanligt tillsynsbesök.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2016-10-21
Sidansvarig: Jenny Thorell