Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Säker mat

Du som är livsmedelsföretagare är ansvarig för att maten är säker för konsumenterna. Med bra rutiner och en fungerande egenkontroll i ditt företag är det lätt att uppnå kravet om säker mat.

Rutiner

Rutinerna är en beskrivning av olika delar av verksamheten i företaget.

Exempel:
- hur och när det ska städas
- hur sopor ska hanteras
- vilka arbetskläder som ska användas

Hur rutinerna ska se ut kan vara olika i olika företag. Det viktiga är att de är anpassade efter just ditt företag.

Kontrollera din verksamhet

Du kontrollerar din verksamhet med olika mätningar och kontroller för att veta att maten är säker. En så kallad egenkontroll kan bland annat bestå av:

Exempel:
- Köttfärs måste alltid vara genomstekt för att vara säkert att äta. Hur kontrollerar du det? Hur sparar du resultatet av dina kontroller?
- Vilka temperaturer måste du kontrollera i din verksamhet? Hur sparar du resultatet av temperaturmätningar?

Branschriktlinjer

Det finns olika branschorganisationer som har tagit fram förslag på rutiner och egenkontroll. Där kan man hämta tips på vad som är viktigt att tänka på. Här hittar du riktlinjerna.

Mer information

Vill du veta mer om vilka regler och lagar som gäller för olika typer av hantering av mat så kan du läsa mer på Livsmedelsverkets webbplats.
Under rubriken "Livsmedelsföretag" finns mycket bra information.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-06-20
Sidansvarig: Jonas Björnfot