Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Vill du vara med i NU?

Vill du få en erfarenhet för livet och samtidigt vara med och forma Nyköping för ungdomar? Skicka in en intresseanmälan för att komma med i Nyköpings ungdomsfullmäktige (NU).

NU består av cirka 50 högstadie- och gymnasieungdomar. Vårt uppdrag är att få in ungdomsfrågor i kommunens politik. Vi jobbar ideellt men lär oss mycket under tiden.

Uppdraget att vara med i NU är på ett år. Varje höst sätts NU ihop på nytt.

Vad innebär det att vara med i NU?

• Hur mycket tid tar det? Som vanlig ledamot är man med på fullmäktigemöten cirka 4 gånger per år. Vill man engagera sig i en arbetsgrupp träffas man cirka varannan vecka. Det kan också bli aktiviteter som exempelvis minnesdagen för kristallnatten som man är med på om man vill.
  • Vad förväntas jag göra? Att du är med och säger din åsikt i de olika frågor som ungdomsfullmäktige jobbar med. Vi försöker också ta tillvara på olika talanger - är du exempelvis duktig på att teckna, skriva eller tala inför folk - så får du gärna bidra med det.
  • Vad ger det mig? Du får erfarenhet av politiskt arbete, möjlighet att påverka Nyköping, träffa andra engagerade ungdomar och planera events. Du får ett intyg när ditt uppdrag i ungdomsfullmäktige är slut.

Vem kan vara med?

Du som går på högstadiet eller gymnasiet - i kommunal eller friskola i Nyköping.

Hur går det till?

Deltagarna i NU kallas ledamöter. Varje skola har en ledamotsplats per 100 elever. Mindre skolor som har under 100 elever har två ledamotsplatser. En skola med 700 elever har alltså 7 ledamotsplatser och en skola med 80 elever har 2 ledamotsplatser.

Du som vill vara med fyller i en intresseanmälan. I september räknar vi ihop hur många som vill vara med och matchar sedan intresseanmälningarna ledamotsplatserna. Är det fler intresserade på en skola än det finns ledamotsplatser så görs ett val på den skolan.

Du som kommer med - eller som kommer med i ett val på skolan blir kontaktad i september.

I oktober är det utbildningshelg för alla som kommit med i NU och därefter startar arbetet.

Är mandatperioden redan igång kan du anmäla dig i alla fall. Dock kan vi inte garantera en ordinarie plats men detta hindrar dig inte i något arbete. Kontakta samordnaren om du vill veta mer.

Fyll i intresseanmälan

Jag vill delta
Uppdaterad: 2017-08-23
Sidansvarig: Cajsa Palm
Mer info

Omar Hassen, ordf. i NU
- Jag gick med i NU för mitt stora politiska intresse samt engagemang. NU låter mig brinna ordentligt för det jag gör och samtidigt får jag ha det riktigt roligt.