Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Nyköping får sitt första arboretum

Upplev höstens färger i Nyköpings nya arboretum - en unik trädsamling som lär dig mer om olika arter.

Vid frisksporttorpet i Västra Hållet kan du lära dig mer om olika trädarter.

Nyköpings kommun har fått sitt första arboretum - en samling av trädarter för undervisning, forskning och nyfikna naturintresserade. Arboretet ligger vid Frisksportartorpet intill nya kyrkogården och innehåller drygt 30 trädarter, till exempel hägg, oxel och flera sorters lindar.

Stigen kantas av nya skyltar

Under 2011 har Nyköpings kommun tillsammans med Nyköpings Frisksportklubb och Skogsstyrelsen tagit fram informationsskyltar om både vanliga och mindre vanliga träd som växer vid och i närheten av Frisksporttorpet. Skyltarna talar om vad som kännetecknar de olika arterna, samtidigt som du kan studera trädet precis intill.

Träd från skogvaktarens tid

Arboretum kommer av det latinska ordet för träd, arbor, och är en vetenskaplig samling av träd och buskar gjord i studiesyfte. Vid frisksportartorpet bodde under tidigt 1900-tal en skogvaktare med stort växtintresse och tack vare honom kan vi idag hitta en mängd olika träd och buskar i närheten av torpet. Projektet är en del av ett lokalt naturvårdsprojekt (så kallat LONA) som delvis har finansierats av staten genom länsstyrelsen.

Guidad tur på söndag

Den 4 september kl. 11.00-12.00 kan du följa med på en guidad tur. Sven Jonsson från Nyköpings Frisksportklubb och kommunekolog Anna Edström guidar och berättar om träden i Nyköpings första arboretum.

Samling sker vid Frisksporttorpet bredvid nya kyrkogården (skyltat från
Blommenhovsvägen). Evenemanget är kostnadsfritt.

Uppdaterad: 2011-09-01
Sidansvarig: Johanna Lindquist