Ensamkommande ungdomar

Migrationsminister Tobias Billström tackar Nyköpings kommun för att kommunen tar emot ensamkommande asylsökande ungdomar.

”Det är välkommet att Hedemora, Nyköping och Älvkarleby nu drar sitt strå till stacken. Det är också välkommet med alla kommuner som tar emot fler barn och unga. Trots det räcker platserna inte till. I dag kan vi glädjas åt dessa kommuners insatser”, skriver Tobias Billström i en debattartikel.

Nyköpings kommun tar sedan tidigare emot ensamkommande barn och unga som placeras i familjehem. Med det nya gruppboendet kommer fler ungdomar att tas emot här.

Imorgon kommer de första asylsökande ungdomarna till gruppboendet på Hemgårdsvägen i Nyköping. Två pojkar från Somalia och en från Nigeria blir de första som flyttar in.

Gruppboendet har plats för fem asylsökande ungdomar från 15 års ålder och fem platser för ungdomar som redan fått uppehållstillstånd och väntar på att slussas ut i samhället. Dessutom finns plats för barn och ungdomar som bor tillfälligt i Nyköping i väntan på att få sin kommunplacering.

Personalen kommer att vara ungdomarnas stora stöd och trygghet och vägvisare ut i det svenska samhället. De hjälper till med myndighetskontakter, läxläsning och fritidsaktiviteter och finns till hands i vardagen.

– Om vi inte kan göra något annat för ungdomarna ska vi i alla fall se till att de ska bära med sig ljusa och trygga minnen från sin tid här hos oss, säger föreståndaren Kerstin Röjlar.

Uppdaterad: 2010-03-18
Sidansvarig: Marie Sälmark