Avfall och återvinning

Genom att återvinna och ta hand om vårt avfall kan vi tillsammans spara naturens resurser. I Nyköpings kommun sorterar vi vårt hushållsavfall genom ett system med två kärl - ett för matavfall och ett för restavfall.

Renhållningen har hand om insamlingen av matavfall, restavfall, återvinningsmaterial, farligt avfall, trädgårdsavfall och grovavfall. Tillsammans med Oxelösunds kommun driver Nyköpings kommun avfallsanläggningen på Björshult.   

Du har väl inte missat foldern Lätt att kasta rätt?

Nu är foldern Lätt att kasta rätt utdelad till hushållen i Nyköping! I den hittar du bland annat info om återvinning, trädgårdstippar och ändrade sophämtningsdagar i påsk. Har du inte fått foldern? Hämta den i Stadshuset eller hos kommunservice på Tekniska divisionen. Eller läs den i din surfplatta med appen NY+.

Nu är trädgårdstipparna öppna!

Tipparna för trädgårdsavfall i Nävekvarn, Runtuna, Stigtomta, Tystberga, Vrena och Ålberga brukar vara öppna 1 april - 30 november. Men i år kom våren tidigt och vi har därför öppnat tipparna ett par veckor tidigare än normalt. Välkommen att lämna grenar, ris, löv och gräsklipp.

Trädgårdstippen vid Brandholmen har öppet året runt. Det kan dock vara trångt vid ristippen på Brandholmen för tillfället, på grund av att det tas markprover där. Det går också bra att lämna trädgårdsavfall på Björshult.

Undvik att lägga ris och grenar i dina avfallskärl, eftersom det kan skada våra fordon.

Mobil återvinning 2014

Årets schema för den mobila återvinningscentralen hittar du här.

Nya återvinningscentraler i tätorter kring Nyköping

I februari 2014 öppnade tre nya återvinningscentraler i Stigtomta, Jönåker och Nävekvarn. De ersätter de obemannade containrar för grovavfall som fanns tidigare. I Nävekvarn är återvinningscentralen öppen på måndagar udda veckor, i Stigtomta på onsdagar udda veckor och i Jönåker på onsdagar jämna veckor. Återvinningscentralerna är då öppna klockan 14-19.

En fast återvinningscentral är planerad även i Tystberga. Fram till att den är på plats får Tystberga besök av den mobila återvinningscentralen på måndagar jämna veckor klockan 14-19. Läs mer här.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2014-04-23
Sidansvarig: Anders Jonsson
Mer info

Öppettider Björshults avfallsanläggning

Helgfri måndag, onsdag och fredag 7–16
Helgfri tisdag och torsdag 7–19
Helgfri lördag 10–15
Söndag 12–17

Tfn 0155-45 77 45