Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Skolmat

De flesta av Nyköpings kommuns förskolor och skolor serverar mat från Sodexo. Maten tillagas i Nyköping på de skolor som har tillagningskök. Ett 20-tal kommunala förskolor samt Ålberga skola har också egen kock/kokerska.

Om skolmaten i Nyköpings kommun

 • Ekologiskt: Andelen ekologisk mat är 50%.
 • Djurskydd: Våra djurskyddskrav innebär att vi har kött från djur som inte matats med antibiotika eller plågats i långa transporter. Det är svenska djurskyddskrav som gäller. Sodexo använder både svenskt kött och utländskt från exempelvis Danmark och Tyskland. De utländska köttproducenterna ska också följa de svenska djurskyddskraven.
 • Köttfri dag: alla kommunala förskolor och skolor har en köttfri dag i veckan. Då serveras exempelvis vegetarisk lasagne, broccoli- och potatisgratäng och grönsaksgrytor. Det finns alltid två rätter att välja mellan. Rätterna är näringsberäknade och näringsinnehållet är likvärdigt en kötträtt. Idén att införa köttfri dag kommer från medborgare och det var Ungdomsfullmäktige som tog beslutet hösten 2013.

Nyköpings kommun ligger på plats 14 på topplistan över inköp av ekologiska livsmedel i offentlig sektor 2014. Listan kommer från organisationen Ekomatcentrum och baseras på en marknadsstudie åren 1999 - 2014. Med ekologiska menas livsmedel med märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Matsedlar

Varje dag serveras två olika rätter varav en är vegetarisk, samt salladsbuffé med grönsaker efter säsong. Mjölk och hårt bröd finns till varje måltid. 

 

Matsedlar finns även uppsatta på varje skola.

Några kommunala skolor använder sig av appen Skolmaten. Ladda ner appen för att se om din skola finns med. Flera skolor tillkommer efter hand.

Sodexo

Kommunens avtal med Sodexo reglerar skolmaten i stort exempelvis kvalitén på maten. Sodexo ansvarar för matsedlar, råvaror och tillagning. Maten tillagar de i kommunens egna skolkök. Måltiderna är näringsberäknade och följer Livsmedelsverkets rekommendationer för lunch i förskola och skola.

Följande skolor har egna tillagningskök: Tessinskolan, Långsätterskolan, Svalsta skola, Tystberga skola, Herrhagsskolan, Borgmästarhagsskolan.

Så här säger Sodexo:
- Såser, soppor, grytor, gratänger, potatismos med mera är sådant vi alltid lagar från grunden.
- Vi provlagar och smakar alla rätter innan vi tar in dem på menyn
- Vi skapar menyer efter säsong, årstid och högtid

Synpunkter på maten

Alla skolor ska ha matråd där elever inbjuds för att tycka till. Attitydundersökning ska genomföras varje år på alla skolor. Om du har synpunkter på skolmaten är det i första hand till Sodexo du ska vända dig. Några vanliga frågor & svar ser du nedan.

Frågor & svar om skolmat

 1. Vad brer barnen och eleverna smörgåsen med? Vi följer Livsmedelsverkets rekommendation vilket är nyckelhålsmärkt matfett i skolan och matfett med minst 70% fetthalt i förskolan. Vi har utökat det med att också erbjuda ett matfett med minst 75 % fetthalt i skolan. 
 2. Vilken mjölk serveras? Lättmjölk och mellanmjölk. Vi följer Livsmedelsverkets rekommendation som är lättmjölk. Lättmjölk innehåller mer D-vitamin och mindre mättat fett och det är därför det rekommenderas. Vi har utökat med att servera mellanmjölk också eftersom många tycker om den. 
 3. Hur påverkas menyerna av säsong, årstid och högtid? Vi försöker att alltid använda grönsaker i säsong - exempelvis serveras mycket rotfrukter på vintern. Lite festligare buffé serveras vid påsk, jul och skolavslutning.
 4. Är potatismoset gjort av pulver? Nej, potatismoset tillagas från grunden i våra tillagningskök här i Nyköping. Potatismosets ingredienser är potatis, smör, mjölk och kryddor.
 5. Tar maten slut innan alla elever är mätta? Hur mycket mat en skola/förskola får beror på hur många portioner som har beställts. Alla barn och elever ska få äta sig mätta samtidigt som vi försöker minska matsvinnet. Därför är det viktigt att rätt mängd mat beställs.

  Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer för portionsstorlekar till alla åldersgrupper. Det innebär att alla barn och elever genom lunchen ska få i sig 30 % av dagens rekommenderade näringsbehov. Om maten mot förmodan skulle ta slut kan skolan eller förskolan kontakta tillagningsköket som direkt skickar mer mat. Om maten skulle ta slut vid flera tillfällen kontaktar förskolan/skolan Sodexo och rättar till beställningen.
 6. Hur påverkas maten av att hållas varm från tillagning – transport – fram till servering? De skolor och förskolor som inte har egna kök får mat levererad från de skolor i kommunen som har tillagningskök. Under transporten hålls maten varm.

  Vi har gjort näringsanalyser på den varmhållna maten för att se hur näringsinnehållet påverkas av att transporteras från tillagningstillfället till serveringstillfället. Resultatet visade att näringsinnehållet blir mer koncentrerat för vissa näringsämnen samtidigt som vattenlösliga vitaminer minskar något. Det beror på att vattenhalten i maträtten sjunker vid varmhållning.
 7. Innehåller maten tillräckligt med näring? Den lunch som Sodexo serverar i Nyköpings kommun följer svenska näringsrekommendationer på 30 % av dagens näringsbehov. En dietist planerar och beräknar näringsinnehållet i skolorna och förskolornas menyer så att de uppfyller rekommendationerna. Det vegetariska alternativet har samma näringsinnehåll. Kolhydraterna i maten ska vara av god kvalitet och inte komma från sockerrika livsmedel.
Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-01-11
Sidansvarig: Camilla Larsson