Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

En dator per elev

Under 2013-2014 kommer datorer att delas ut till alla elever i årskurs 4 till 9 i kommunens skolor och på Nyköpings gymnasium. IT har revolutionerat skolan och utvecklingen går snabbt. En lektion idag ser på många skolor helt annorlunda ut än för bara några år sedan.

Under flera år har Nyköpings kommuns skolor arbetat med en dator i klassrummet och Smartboards – en digital tavla som går att surfa på, skriva på och bläddra på. Nu går kommunen ett steg längre och väljer att satsa på personliga datorer och i vissa fall surfplattor till alla elever i årskurs 4 till 9 och på Nyköpings gymnasium.

Därför får ditt barn en egen dator i skolan

Ditt barn kommer i och med detta att få möjlighet att använda modern digital teknik som redskap i sitt lärande. Det gör att ditt barns digitala kompetens ökar och blir därmed bättre förberedd att möta de krav som finns på arbetsmarknaden idag och imorgon. I nya läroplanen från 2011 poängteras vikten av olika verktyg i undervisningen, där elevdatorer är ett viktigt stöd. Digital kompetens är också en av EU:s 8 nyckelkompetenser, det vill säga nödvändiga kunskaper för elevernas fortsatta yrkeskarriär.

Så här hanterar lärarna detta

Framgångsfaktorer för att IT ska förbättra elevernas prestationer är att lärarna tycker det är roligt att använda datorer, att de vågar experimentera. Därför satsar kommunen på en gedigen utbildning under två års tid för alla lärare i de kommunala grundskolorna. Utbildningen ger inspiration och exempel på hur läraren kan undervisa i till exempel språk eller matte med digital hjälp. Du kan läsa mer om utbildningen här.

Låneavtal för datorerna

För att få kvittera ut sin dator behöver eleven ha med sig ett undertecknat låneavtal. Nya avtal kommer att läggas ut några dagar in på höstterminen 2016.


Har du frågor, skicka dem till buk.ikt@nykoping.se.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2016-08-17
Sidansvarig: Henrik Anängen