Undervisning på engelska i grundskolan

6 maj 2024

Division utbildning har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att ansöka hos Skolinspektionen om att bedriva undervisning på engelska. Att ha engelska skolenheter är ett led i att vara attraktiv för etablering av internationella företag. Om ansökan godkänns är det möjligt att starta verksamhet höstterminen 2025.

Den styrande majoriteten S + M är överens om att det är viktigt att öka möjligheterna att locka internationella företag till Nyköping. Förutsättningar att starta undervisning på engelska är ett led i detta.

Beslutet i kommunstyrelsen 6 maj gäller ansökan om tillstånd. Om kommunen får tillstånd finns en möjlighet att starta verksamheten om behov uppstår.

Division utbildning har sett över vilka skolenheter som skulle ha kapacitet och förutsättningar att bedriva denna typ av undervisning och divisionschef Peter Ekedahl berättar att Östra skolan och Nyköpings högstadium, Omega, har det.

- Vi har gett förslag på vilka enheter som skulle kunna ha denna typ av undervisning. Inget är beslutat, men det vi tittat på är en möjlig start tidigast till hösten 2025. Skulle det bli aktuellt att starta upp så är det skolledningen tillsammans med sin personal som ser över upplägg och gör detaljplaneringen, säger han.
 
Ansökan till Skolinspektionen går i väg i mitten av maj.